Çocuk işçiliğiyle mücadele toplantısı gerçekleştirildi
Ankara’da çocuk çalıştıran işkollarının ve iş türlerinin tanımlanması, çalışan çocukların karşılaştıkları risklerin ve alınması gereken önlemlerin kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon içerisinde belirlenmesine yönelik ANKESOB’da toplantı düzenlendi.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (ANKESOB) ev sahipliğinde “Kurumlar arasında işbirliğinin önemli olduğu gerçeğinden hareketle; çalışan çocukların/çırakların ne tür risklerle karşı karşıya oldukları belirlenerek alınması gereken önlemler konusunda işverene ve çocuğa/çırağa bilgilendirme yapma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi” kapsamında düzenlenen toplantı, ANKESOB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
ANKESOB Başkan Vekilleri Hüseyin Ar ve Muhittin Köksal’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ANKESOB Genel Sekreteri Abdurrahman Varol ile Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen’in de hazır bulunduğu toplantıda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Başmüfettişi Gülcan Eriş ve beraberindeki iş müfettişlerinden oluşan heyet ile UNICEF Sosyal Politika Sorumlusu Melih Akın da yer aldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Başmüfettişi Gülcan Eriş; çocuk işçiliği gerçeğinden yola çıktıklarını belirterek, “İşyerlerinin asgari işyeri özelliklerini taşıyor olması lazım. Çalışmalarımızın amacı; ilkel şartlarda bulunan işyerlerinin çalışma şartlarını düzeltmek. Sahada işbirliği yapmalıyız. Hangi alanlarda ve işkollarında çocukların/çırakların eğitime ihtiyacı var, karşılaştıkları riskler nelerdir bunları tespit edelim. Alınması gereken önlemler konusunda işverene ve çocuğa/çırağa bilgilendirme yapma faaliyeti gerçekleştirilmesi amacıyla kurumlar arası işbirliğini önemsiyoruz. Kurumlar olarak işbirliği içerisinde olalım istiyoruz. Çocuğun çalışması kaçınılmazsa, insana yakışır ortamlarda çalışıyor olması lazım. Temel amacımız denetim değil, var olan sorunun giderilmesi. Sizlerin katkısı ve bizlerin desteği ile durumu iyileştirmeliyiz. Kayıtdışılıkla ilgili ve mesleki eğitiminin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Kurumlar olarak işbirliği içerisinde olursak ve birbirimize destek olursak, çok önemli adımlar atarız.” diye konuştu.
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar; “Çocuk işçiliğine karşıyız. İşyerlerimizde çalışan çıraklarımız bizim işçimiz değil, öğrencilerimiz. Onları eğiterek, mesleğe hazırlıyoruz. Çocuk işçiliğiyle mücadelede ve esnaf ve sanatkar işyerlerinde çalışan ve eğitim alan çıraklarımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına her türlü işbirliğine, ülkemizin kalkınması adına gerçekleştirilecek çalışmalara katkı koymaya ANKESOB olarak hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal ise yaptığı konuşmada; çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik çalışmalara katkı sunmaya ve işbirliğine hazır olduklarını dile getirerek, “İşyerlerimizde çıraklarımızı kendi evladımız gibi koruyarak, bir taraftan bir meslek ve sanat sahibi olmaları için eğitim verirken, diğer taraftan da hem ahlaki yönden, hem de sosyal yönden gelişmelerine katkı sunmaya gayret ediyoruz. Çıraklarımızı çok önemsiyoruz. Onlar bizim geleceğimiz. Çıraklarımızın yararına olan tüm işlerde sizlerle İşbirliği içerisinde olmaya devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımız yeni kayıtta maliyeye gittiğinde oda kaydı istenirse kayıp kaçak da önlenir, esnaf ve sanatkarlarımız kayıt altına alınmış olur.” ifadelerini kullandı.
ANKEOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen de konuşmasında şunları kaydetti: “Dünyada da en öncelikli problemlerin başında çocuk işçiliği geliyor. Çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal, toplumsal ve ahlaki açıdan olumsuz etkiler bırakan çocuk işçiliği problemi, büyük ölçüde ülkelerin içinde bulunduğu yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Çocuk işçiliğini önleme noktasında toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik yapılan tüm çalışmalara ANKESOB olarak gereken önem ve desteği vermek için çaba gösteriyoruz. Yapılacak bu çalışmada da Bakanlığımız müfettişleri ile UNICEF’e gereken katkıyı vereceğimizi belirtmek isterim.”