ANKESOB Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı, video konferans ile yapıldı

ANKESOB 2020/I. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı, Koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunma tedbirleri kapsamında Google Meet Platformu üzerinden video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) 2020/I. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı, Koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunma tedbirleri kapsamında Google Meet Platformu üzerinden video konferans yöntemi ile ANKESOB Toplantı Salonu’ndan bağlantı yapılarak gerçekleştirildi.

ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal’ın başkanlığında yapılan  ANKESOB 2020/I. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısında Türkiye’yi de derinden sarsan koronavirüs salgınının esnaf ve sanatkarlar üzerindeki etkileri üzerinde duruldu, Ankara’daki son duruma değinildi, ANKESOB’un son dönemdeki faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, “Koronavirüs (Kovid-19) salgınından inşallah ailenizden, çevrenizden etkilenen olmamıştır. Çalışanlarımızın, siz genel sekreterlerimizin ve ailelerinizin sağlığı bizim için en öncelikli konu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında 2020/I. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantımızda video konferans yöntemiyle bir araya geldik. Sizlere tüm iyi dileklerimizi ve sevgilerimizi iletiyoruz. En kısa zamanda sağlıklı günlerde yeniden bir araya gelmeyi diliyoruz.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, başkanımız  Mehmet Yiğiner’in talimatları doğrultusunda teşkilatımızın eğitim çalışmaları anlamında çok ciddi boyutta planlama ve uygulama içerisindeyiz. Sizlerin de kendi odalarınızda, kendi üzerinize düşen görevleri layıkıyla yaptığınızı, hassasiyetle görevlerinizi yerine getirdiğinizi biliyor ve takdirle izliyoruz.

Hepinizin bildiği gibi 11 Mart’ta ilk vakayla Türkiye’de başlayan Koronavirüs salgınıyla ilgili teşkilatımız durağan hale girdi ve bu uzun sürdü. Koronavirüs nedeniyle 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan başkanlarımızın, yöneticilerimizin, esnaf ve sanatkarlarımızın ve yanlarında çalışanların sağlıkla ilgili olarak evlerinde kalmaları gerekti. Bu süreci de beraber çok şükür aştık. Koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalardan dolayı faaliyetleri geçici olarak durdurulan kafe, lokanta, berber, kuaför, internet kafe gibi birçok sektörde işletmelerin hemen hemen tümü faaliyete geçti diyebiliriz. İnşallah ülkemiz ve dünya insanı bu salgından kurtulur ve her şey normale döner. Tedbirlere uyalım. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına hassasiyetle uyarak, bu dönemi de hep birlikte inşallah aşacağız.

‘KOVİD-19 İLE MÜCADELEDE MADDİ MANEVİ YANLARINDA OLDUK’

ANKESOB olarak elimizden geldiği ölçüde  ve Mehmet Başkanımızın da kendi gayreti ile maske ve dezenfekte malzemeleri ile dezenfektan makinası konusunda, ayni ve nakdi yardım ile odalarımıza, esnaf ve sanatkarlarımıza destekte bulunduk, maddi manevi yanlarında olmaya çalıştık. Her zaman birbirimize destek olmalıyız. Bu aşamada mesleki anlamda Ankara olarak yapılabileceğin en iyisini yapmaya çalıştık. 25 bin liralık düşük faizli destek kredisi ile ilgili olarak sizler de yoğun bir dönem yaşadınız. Yeni kayıtlar oldu, yeni işyerleri açılmaya başladı. ANKESOB Sicil ile beraber sizler de odalarınızda yoğun bir tempo yaşadınız, çok büyük gayret içerisinde bu tehlikeli süreçte bile işinizi aksatmadan çalıştınız. Bunların hepsini biz ANKESOB olarak takip ettik. İnşallah toplum olarak, hepimizi Cenab-ı Allah bu salgından bir ders almış olarak kurtarır. İnsan sevgisini daha öne çıkaran, birbirini sayan, seven, tabiata kıymet veren yaşam düzenimize geçeriz inşallah. Bir an önce sağlıkla, ailenizle birlikte bu salgına yakalanmadan bir ömür diliyor, güzel günlerde buluşmak üzere hepinizi Allah’a emanet ediyorum. İşlerinizde başarılar diliyorum. Katkı ve katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Video Konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantıda;  ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ile ANKESOB Genel Sekreter Vekili Mehmet Gündoğan da birer sunum/konuşma gerçekleştirdi.

KOVİD-19 SÜRECİNDE YAŞANANLAR

ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, sunumunda; yeni tip Koronavirüs (Kovid -19) salgını süreci içerisinde yaşananları ve esnaf ve sanatkarlar üzerindeki etkisini anlattı, ANKESOB olarak yürütülen son dönem projeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Özen sunumunda özetle şunları aktardı: “ANKESOB, Esnaf ve sanatkarların Ankara ilindeki çatı kuruluşu olarak hükümetlerin ekonomi politikalarına yön vermesinde önemli bir misyon üstlenmektedir. Hem eksiklikleri gösterme, hem de olması gerekenlerin tespiti anlamında kamuoyuna sürekli açıklamalar yapmaktadır.

Esnafın içinden gelip, esnafın sorunlarına çözüm arayan ANKESOB bu süreçte esnaf ve sanatkârlarımızla, odalarımızın yaşadığı çeşitli sorunları kurul/komisyon/birim/grupları ile bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini en iyi şekilde yapmaya gayret göstermektedir. Böylece karar alma mekanizmalarının daha sağlıklı işlemesine katkı sağlamaktadır.

Kriz yönetimi açısından yaşanan bu zorlu süreçte öncelikle sağlıklı bir iletişim yönetimi adına güncel gelişmeleri, değişen mevzuat, ilimiz Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararları ve çalışma koşullarını en hızlı ve doğru şekilde odalarımıza ulaştırmak için her türlü çabada bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz.

Kovid-19 sürecinin en başından bu yana odalarımızla iletişimi yoğunlaştırarak oda üyelerimizin yaşadığı sorunları, önerileri derleyerek ilgili kamu kurumları ve bakanlıklarla sürekli istişare içerisinde bulunarak süreci en az hasarla atlatma yolundaki çalışmalara destek olduk.

Başta odalarımız olmak üzere esnaf ve sanatkârlarımıza maske, dezenfektan vb. dağıtımlarını yaptık, yapmaya da imkânlarımız çerçevesinde devam ediyoruz. Devletimiz tarafından düzenlenen “Biz bize yeteriz kampanyasına” bağışta bulunarak, desteklerimizi sürdürüyoruz.

ANKESOB, Ankara ilinde kendisine bağlı esnaf ve sanatkâr odalarının en önemli sesidir. Yaşadığımız salgın dünya için önemli bir dönüm noktasıdır. Hızla değişen yüksek belirsizlik ortamında biz esnaf ve sanatkârlar olarak bir yandan gelişmelere adapte olmak, diğer yandan da rekabetçiliğimizi sürekli kılacak yatırımları hayata geçirmek için çalışıyoruz.

Artık 10 Mart öncesine dönmüyoruz. Yani Kovid-19 öncesine dönüyor değiliz. Kovid -19 ile mücadelenin daha zor olan bölümüne geçiyoruz. Bulaşıcı hastalıkla birlikte yaşamaya alışmak zorundayız.

Düşüncemiz; Devletimizin bu süreçte esnaf ve sanatkâr işyerlerimize işletme sermayesi desteğinde bulunmasının önemli olduğudur. Zira sürecin bu aşaması ödemeleri ötelemekle, kredi desteği vermekle çözülebilecek gibi görülmemektedir.

Bugünlerde yaşadığımız sıkıntıları hep birlikte ortak akılla en asgari düzeye indirmek için gayret ve çabalarımızı sürdürmekteyiz. Yaşanan süreçte üzerimize düşeni de yapmaya hazırız. Olumlu bakış açımızı kaybetmeden, panik yapmadan el ele vererek, çözümü hep birlikte üreterek, bu süreci hep birlikte geride bırakacağımıza inanıyoruz.

Biliyoruz ki tedaviye giden yol, doğru tespit ve gerçek teşhisten geçmektedir. Bu nedenle salgın süreci devam ederken esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik ne tür çalışmalar planlanmalı, esnaf ve sanatkârlarımızın yaşatılması açısından odalar, birlikler, yerel yönetimler ve Devletimiz yeni normali göz önüne alarak, ne tür yeni tedbirleri uygulamaya geçirmelidir. Bu konudaki değerli görüş ve önerilerinizi her zaman e-posta adreslerimize göndermeniz bizleri sevindirecektir. Ülkemizin/İlimizin sosyo- ekonomik yapısına uygun kapsayıcı, katılımcı çözümleri sizlerin değerli görüş ve önerileriyle geliştireceğimize, yaşanan süreci bilinçle ve sabırla, hep birlikte aşacağımıza inanıyoruz.”

PROJELER HAKKINDA BİLGİ

ANKESOB Proje çalışmaları hakkında da bilgi veren Özen şunları kaydetti: “ANKESOB olarak; yürütmekte olduğumuz ‘Dijital Ekonomi’ projesi ile esnaf ve sanatkarlarımızın, dijital yetenekler kazandırma yönünde farkındalıkları artırılmaya çalışılırken, mesleki ve teknik eğitim okullarımızda eğitime devam eden öğrencilerimize de dijital ekonominin gerekliliklerine uygun genç yaşta girişimcilik deneyimi kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Dijital dönüşüm, yeni iş sahaları, yeni iş yapma modelleri, değişen yaşam tarzları, eğitim yöntemleri, güvenlik sorunları gibi birçok bilinmezi de peşi sıra ortaya çıkarmaktadır. Tüm kuruluş ve süreçleri önemli oranda değiştirecek bu dönüşüm sadece ekonomiler için değil, toplumlar için de yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır.

MEB ve TESK’in koordinesinde yürütülen, Türkiye’de kaliteli çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla Suriyeli ve ev sahibi toplulukların istihdama erişimlerinin kolaylaştırılması programı Şubat 2020’de imzalanan mutabakat zaptı ile başlamıştır. Programın genel hedefi, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda, ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyeliler ile Türklere çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla beceri kazandırarak sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve istihdama erişimlerini kolaylaştırmaktır.”

ANKESOB Genel Sekreter Vekili Mehmet Gündoğan da yaptığı konuşmada Oda Genel Sekreterleri’nin nitelikleri, sorumlulukları ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Gündoğan, “Odalarda mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin genel işleyişi planlama ve koordinasyonu sağlama, genel sekreterlerimizin asli görevidir. Odalarda esnaf ve sanatkarlara yönelik en iyi hizmetin sağlanması için her zaman işbirliği yapmak, istişare içerisinde olmak zorundayız. ANKESOB olarak bizler sizleri önemsiyoruz. Toplantımızın, sizlerle görüş alışverişinde bulunmak, sorunlarınızı dinlemek ve bu sorunlara beraber ortak akıl çerçevesinde çözüm üretmek adına çok faydalı olduğuna inanıyorum. Toplantının ardından neler yapabileceğimizi, bugün burada sizlerden gelen talep ve öneriler doğrultusunda ortaya koyacağız. Sorunlarımızın çözümü ve odalarımızın, sektörlerimizin ve mesleklerimizin verimliliğinin artması ve  katma değer yaratacak standartlara ulaştırılması için hep beraber işbirliği içerisinde olacağız. Pandemiden dolayı video konferans aracılığı ile yapılan toplantımıza online katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sunum ve konuşmaların ardından toplantıda, odaların genel sekreterleri de sorularını yönlendirdi, odalarına ilişkin çok çeşitli konularda görüş, talep ve değerlendirmelerde bulundu.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu