Suriyeli ve Türk gençler mesleki eğitim yoluyla topluma kazandırılacak
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı’na gereken her türlü desteği vereceklerini ifade ederek, işgücü kaynağının en önemli adresinin Mesleki Eğitim Merkezleri olduğunu ve genç işsizliği önlemenin tek yolunun da çıraklık eğitimine verilecek destekle mümkün olacağını kaydetti.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar, ANKESOB Hizmet Binası’ndaki makamında kendisine ziyarette bulunan; Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) Fonu ile yürütülen Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı’nın Uygulama Ortakları; Fransız Kalkınma Ajansı (Expertise France) ve EDUSER Danışmanlık konsorsiyumu Araştırma Sorumlusu Necla Haliloğlu ve beraberindeki heyetin, programa seçilecek iller arasında yer alan Ankara özelinde çıraklık ve mesleki eğitim konuları ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin istihdamına ilişkin sorularını cevapladı, görüşmede ayrıca, yürütülecek programın hedefleri üzerine karşılıklı istişarede bulunuldu.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN EKONOMİK KALKINMAYA KATKISI
Programın tanımı, kapsamı, dayanağı ve amacı hakkında bilgi veren Proje Araştırma Sorumlusu Necla Haliloğlu, “Bizim projemizin şöyle bir temel amacı var. Malum, Türkiye’de çok fazla koruma, kollama altına aldığımız Suriyeli insan var ve bunların içinde de genç bir nüfus grubu var. Bu insanları biz toplum için bir problem olmaktan ziyade topluma yararlı işler yürüten ve devletin verdiği desteğe ihtiyacı kalmamış bir grup haline nasıl dönüştürebiliriz ana hedefi, ana yaklaşımı içerisindeyiz. Bu çerçevede esas itibariyle çok sayıda; 14 bin gibi iddialı bir rakam, Suriyeli ve Türk gençlerin çıraklık eğitimine dahil edilmesi gerekiyor. Çünkü, bu projeyi tasarlayanlar inanıyor ki çıraklık eğitimi ekonomik kalkınmayı sağlama araçlarının en önemlerinden bir tanesidir. Biz burada şimdi sizlere özellikle Suriyelilerin, ama Suriyelilerin yanı sıra Türk gençlerin çıraklık eğitimine dahil edilmesi, yetiştirilmesi, topluma kazandırılmasıyla ilgili bakış açınızı, görüşlerinizi ve odalarınızın bu konudaki kapasitelerini öğrenmeye, değerlendirmeye, geldik.” dedi.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİNE DESTEK VERİLMELİ
ANKESOB’a bağlı tüm odaların meslek alanları kapsamında gerçekleştirilen ve Ankara’da işgücü arz ve talep ile nitelikleri konuları üzerinde durulan görüşmede; ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, ANKESOB’a bağlı 111 odaya bağlı 104 bin işletme sahibi esnaf ve sanatkarın birçoğunun eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. İşgücü kaynağının en önemli adresinin Mesleki Eğitim Merkezleri olduğunu söyleyen Ar, genç işsizliği önlemenin tek yolunun da çıraklık eğitimine verilecek destekle mümkün olacağını belirtti.
GÜVENCE ALTINA ALINMIŞ BİR GELECEK
Ar, “Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM) ülkemizin gözbebeği kuruluşlarıdır. Bu okullarda mutlaka günümüz şartlarına uygun kaliteli çıraklık eğitimi verilmesi gerekir. Rekabet gücümüzün artması açısından bu çok önemlidir. Kalfa ve ustalarımız günün teknolojisine uygun bilgi ve becerilerle donatılırsa, yarınlarımız da geleceğimiz de güven altına alınmış olacaktır. Projenin adı gibi, ülkemizde kaliteli çıraklık eğitiminin verilmesine vesile olmasını diliyor, bu yöndeki çalışmalara ANKESOB ve sanatkarlarımızı temsil eden odalarımızla birlikte gereken her türlü desteği de vereceğimizi belirtmek isterim. Projenin şimdiden başta Ankaramız olmak üzere ülkemiz ve bu projeden yararlanacaklar için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.