‘Kendimizi sürekli yenilemek zorundayız’
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası’nın düzenlediği ‘Birlik, Beraberlik ve Eğitim Semineri’, Swiss International Kızılcahamam Anadolu Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Birlik, Beraberlik ve Eğitim Semineri’ne ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar’ın yanı sıra Ankara Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Arslanoğlu, işadamı Hilmi Yaman, oda başkanları, sektörle ilgili çeşitli firmaların temsilcileri ile çok oda üyesi oto sanatkarı katıldı.
Birlik, Beraberlik ve Eğitim Semineri’nde konuşan Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, göreve geldikleri günden itibaren sektörün ve meslektaşlarının menfaatlerine yönelik kurum ve kuruluşlarla her zaman işbirliği içerisinde olduklarını belirterek, esnaf ve sanatkarın sorunları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve bu sorunların büyük bir bölümünü çözdüklerini söyledi. Arslanoğlu, birçok başarılı projeye imza attıklarını ve esnafa her türlü kolaylığı sağladıklarının altını çizerek özellikle Oto Sanatkarlarının gelişen teknolojiyi yakından takip etmelerini ve çok hızlı bir şekilde gelişen teknolojik yeniliklere uyum sağlanmasının önemini vurguladı. Oda Başkanı Arslanoğlu, özellikle başlatacakları UMEM kurslarının önemli olduğunu, bu sayede esnafın SSK primlerine destek olacağını, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini ve bundan sonra esnafı hem bilgilendirici hem de eğitici seminerlerin devam edeceğini kaydetti.
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında birlik, beraberlik ve eğitim toplantılarının sık sık yapılmasının önemine işaret ederek, “Bugün burada ortak akıl geliştiriyoruz. Sadece Ankara sanayisinin; İskitler, Ata Sanayi, Oto Sanayi, İvedik ve Şaşmaz’ın sorunlarını tartışmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin sorunlarını da konuşuyor ve tartışıyoruz. Odaya üye meslektaşlararası birlik ve beraberliği sağlamak ve ortak bir vizyon geliştirmek amacıyla düzenlenen bu eğitim seminerini düzenlemelerinden dolayı Başkan Mustafa Arslanoğlu ve yönetimini ANKESOB olarak kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.
“Oto Sanatkarları Esnaf Odası, temsil ettiği üye sayısı anlamında Ankara’da hizmet veren en büyük odalarımız arasında yer alır.” diyen Ar, “Sadece atölyelerinizde ve işyerlerinizde oto tamiri yapmak, karbiratör sökmek ve boya yapmak gibi işler sizi geliştirmez. Sizi geliştirecek konuların başında bu tür toplantılar da gelir. Bilgi ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Birbirimizden bilgi alışverişi yapmak zorundayız. Artık günlük kısır çekişmeleri bırakıp, sistemleri tartışmak, makine parklarımızı yenilemek, işyerlerimizi ve vizyonumuzu geliştirmek zorundayız. Biz kendimizi yenilemezsek, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin arasına katılırız. Bu da çok acı olur.” ifadelerini kullandı.
Esnaf ve sanatkarı ilgilendiren bazı yasal düzenlemeler hakkında bilgi veren ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar şöyle devam etti: “Yeni yasal düzenlemeler var. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda değişiklikler olacak. Esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak özellikle yeni yapılandırma ve kanunda, radikal tedbirlerin alınmasıyla ilgili kararlar var. Esnaf tanımı yeniden ele alınıyor. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (ÖKC) kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Biz, altyapı biraz daha otursun, insanlar alışsın diye yeni nesil pos cihazlarının kullanımının bir yıl ertelenmesi için uğraşıyoruz. Ayrıca, elektronik tebligat uygulamasına 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla başlanacak, ANKESOB olarak esnaf ve sanatkarlarımızın bu konulara uyumu konusunda çalışmalar yapıyoruz. KOSGEB ile ilgili çalışmalarımız var. Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. KOSGEB 30 yaşını aşmamış yeni iş kurmak isteyen genç girişimcilere 30 bin lira 0 faizli kredi desteği veriyor. Ancak, bu destekten yararlanmanın bazı şartları var. Kredi kefalet kooperatifleri aracılığı ile kredi aldıysanız borcunuz olmayacak ve yine KOSGEB tarafından hibe kredisi kullanmamış olacaksınız. Yine, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanma imkanı var. Ayrıca, engelli esnaf ve sanatkarlarımız da işyeri açtıklarında hibe desteğinden yararlanabilecekler. Kredi kullanım şekil ve şartları netleştikten sonra sizlere daha sağlıklı bilgiler veririz.”
Kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesinin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını belirten Ar, şunları aktardı: “Ankara’da 55 bin 700 civarında kayıt dışı esnaf ve sanatkar var. Kayıt dışı haksız rekabete yol açıyor. Bu durum, esnaf sicile kayıtlı, vergisini ödeyen, tüm yükümlülüklerini yerine getiren esnaf ve sanatkara haksızlık. 25 belediyeye bu kayıt dışı esnafın kayıt altına alınması için yazı yazdık. Esnaf Sicile kayıtlarının sağlanması için her belediyenin kendi sınırları dâhilinde titizlikle çalışması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını da sağlayacaktır. Kayıtsız çalışan 55 bin 700 civarında esnaf ve sanatkarın kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine katkı sağlandığı gibi haksız rekabeti de ortadan kaldıracaktır.”
Ar, konuşmasını, “Ankara’da, ANKESOB’a bağlı 114 meslek odasına kayıtlı 82 bin civarında esnaf ve sanatkarımız var. Ankara’daki ve özellikle oto sanayi sitelerindeki esnaf ve sanatkarların problemlerinin çözümüne ilişkin sağladıkları katkı ve desteklerinden dolayı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek ile Başkan Vekili Sayın Ali Gökşin’e ve tüm ilçe belediye başkanlarımıza esnaf ve sanatkarlarımız adına çok teşekkür ediyorum.” sözleri ile tamamladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin de Ankara Oto Sanatkarlarını yakından ilgilendiren İskitler’deki Merkezi İş Alanları (MİA) projesi hakkında bilgilendirme yaptı. Gökşin, “8 senedir MİA projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu bölgede yaklaşık 800 tapu, 6 binin üzerinde insan karşımıza çıkıyor. 8. yıla geldik, plan ve projeleri bitirdik. 2016 yılında büyük ihtimalle 5-6 bina orada bitmiş olacak. Oto tamircilerinin olduğu 2. etapta ise 2016 yılı itibariyle imarı yapılamayan bir bölge kalmayacak. MİA 2 Ata Sanayi bölgesini içine alan projenin de planları ve parselizasyon çalışmaları bitti. Yeri olanlar yeni tapu alacaklar. Şu an tapu yazılım aşamasında. O bölge tamamen konut alanı olarak ayrıldı. Ana cadde üzerinde yine ticaret olacak. Ama arka taraf tamamen konut; 5-6 katlı binalar olacak. Arsası olanlar planlara bakıp bir araya gelebilir, istedikleri gibi tasarrufta bulanarak bina yapabilirler. Altındağ Belediyesi yıkımları üstlendi. Tebligatlar gönderilmeye başlandı. 2016 yılında orası tamamen yıkılmış ve temizlenmiş vaziyette olacak diye düşünüyorum.” diye konuştu. Gökşin ayrıca katılımcıların konuyla ilgili sorularını da cevapladı.
Katılımcılara tanıtım sunumu yaptılar
Diyalog OSGB Kurucu Ortağı Mücahit Altundağ, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatı içerisindeki önemini anlattıktan sonra, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgilendirme yaptı. Altundağ sunumunun devamında Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin (OSGB) yetki ve faaliyetlerini aktardı.
Hella Gutmann Solutions firma temsilcisi Mustafa Avcı ‘Arıza Tespit Cihazları’ hakkında bilgilendirme yaptı. Aynı firmadan Gökhan Yıldız ise katılımcılara yönelik ‘İleri Sürüş Destekleri’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası’nın düzenlediği ‘Birlik, Beraberlik ve Eğitim Semineri’ne katılan Oda üyeleri de görüşlerini aktardı. Çeşitli konu ve faaliyetlerle ilgili soru ve cevap şeklinde sorunlarını doğrudan aktaran katılımcılar, görüş ve önerilerini de dile getirme fırsatı buldu. Eğitim semineri, plaket törenin ardından katılımcılara eğitim sertifikası ve çeşitli hediyeler verilerek son buldu.