Genel Sekreterler Bilgilendirildi

Genel Sekreterler bilgilendirildi
ANKESOB 2014/2. Dönem Genel Sekreterler Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

ANKESOB’a bağlı odaların genel sekreterleri kapsamlı bir eğitim programından geçti.
ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner’in katılımlarıyla ANKESOB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim ve değerlendirme toplantısında, genel sekreterlere yönelik alanlarında uzman isimler tarafından bilgilendirme yapıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, eğitim ve değerlendirme toplantısının açılış konuşmasında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Yiğiner, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında,“Biz bir aileyiz, birliğimiz bizim gücümüz. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu genel sekreterlere büyük yetkiler vermiştir. Çok önemli bir görevdesiniz. Bu nedenle kendinizi çok iyi geliştirmeniz, yetiştirmeniz gerekiyor. Çağa ve teknolojiye adapte olmamız, değişen mevzuatı, kanunları ve yönetmelikleri çok iyi takip edip, bunlara ayak uydurmamız lazım. Odamıza gelen kim olursa olsun, üyelerimizi, esnaf arkadaşlarımızı güler yüzle karşılayın, onlar odayı kendi evleri gibi hissetsin. Nezaketi, tatlı dili her zaman tercih edin, sorunlarını çözmek için gayret gösterin. o zaman başarı da gelir.
15-16 ay öncesinde esnaf ve sanatkar sayımız 53 bin civarındaydı. 2014 hedefimiz 80 bini bulmaktı. 1.5 yıl olmadan bugün 80 bin rakamına ulaştık. Biz hedefimizi gerçekleştirdik. Bu büyüme çok sayıda odaya da yansımıştır. Kısacası bizim teşkilatımız her geçen gün güçlenmektedir. 1-2 yıl içerisinde yüzde yüzün üzerinde güçlenmiş olacağız. Odalarımızın üye sayısı katlanarak artacak. Bununla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.
‘SİZLER ODALARIMIZIN VİTRİNİSİNİZ’
Biliyorsunuz 26-27 Kasım 2014 tarihlerinde ATO Congresium’da 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası gerçekleştirildi. Burada esnaf ve sanatkara yeni bir tanım gelecek. O tanımla birlikte ‘Ustalık Belgesi’ sorununu da çözdüğümüz andan itibaren bizim teşkilatımız daha da büyüyecek ve güçlenecek. Devletimizin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla vermiş olduğu kredilerden dolayı da teşkilatımızın bir cazibesi ve  avantajı var. Her şey iyiye gidiyor. Kaybettiğimiz üyelerimizi fazlasıyla yeniden kazanmaya başladık. İşimizi önemseyerek dürüst, doğru ve Ahiliğe yakışacak şekilde yapmamız lazım. Bizim işimiz hizmet etmek, dolayısıyla işimizi düzgün yapacağız. Sizler odalarımızın vitrinisiniz. Odalar size emanet. İşlerin daha sağlıklı yürümesi, bazı hatalardan dolayı oda başkanlarımızın ve yöneticilerimizin sıkıntı yaşamamaları ve cezai bir duruma düşmemeleri için 2015 yılının ilk ayından itibaren oluşturacağımız bir ekiple odalarımızın çalışma ve faaliyetlerini inceleyeceğiz. Eğitim amaçlı olan bu incelemelerde eksiklikler de giderilmiş olacak. Teşkilatımızın, 114 odamızın hiçbir eksiğinin olmaması gerekiyor. Zaten bu eğitim seminerlerinin birinci amacı da bu. Teknolojiye, çağa, mevzuata uygun çalışma. Benim sizlere tavsiyem; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununu baştan sona bir kez daha mutlaka okuyun. Sizlerle ilgili bölümlerini hiç atlamayın. Yönetim kurulunun görev ve yetkileri nelerdir, genel kurullarla ilgili, organların görev ve yetkilerini mutlaka okuyun. Bu kanunu çok iyi bilirseniz başkanlarınızı ve yöneticilerinizi de iyi bir şekilde yönlendirirsiniz. Hatalar da ortadan kalkar.
Üyelerinizden oda aidatlarını toplayın. Odalar da birliğe olan borçlarını, katılım paylarını ödemeli. Teşkilatımızın önünü açmak adına işi sıkı tutmamız gerekiyor.
Bizler odalarımızın ayakta durması için elimizden gelen tüm gayreti seferber ediyoruz. Belediyelerle olsun, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili problemlerde bize gelin. Özellikle Eğitim ve Ar-Ge Müdürümüz Erdoğan Özen ile görüşün, bilgi paylaşımında bulunun, Başkan Vekillerimizle sorunlarınızı paylaşın.“ ifadelerini kullandı.

GENEL SEKRETER ABDURRAHMAN VAROL’A PLAKET
Konuşmasının devamında Başkan Yiğiner, “Bizim teşkilatımız 13. yüzyılda kurulmuş, temeli dualarla atılmış bir Ahi teşkilatıdır. Ahilikte esas olan dürüstlük, doğruluk ve yardımseverliktir. Ama bununla birlikte ahde vefa da var. Esnaf  ahde vefalı olmalı. Dolayısı ile bizlere yıllarca hizmet etmiş, sizlere ağabeylik yapmış, ‘ben biraz yoruldum, dinlenmek istiyorum, aileme biraz daha fazla zaman ayırmak istiyorum’ diyerek bizlerden affını isteyen Abdurrahman Varol Ağabeyimiz bugün aramızda. Genel Sekreterimiz Abdurahman Varol’a bugüne kadar büyük bir tutkuyla Ankara Esnaf ve Sanatkarları teşkilatımıza, siz değerli genel sekreterlerimize ve bizlere vermiş olduğu katkılardan ve liyakatlı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye belirterek plaket takdim etti.
Abdurrahman Varol da, “Çalışmış olduğum kuruluşu, başkanlarımı hiçbir zaman mahcup etmemek için gayret gösterdim. Özveriyle, samimiyetle, fedakarlıkla çalıştım. Geçmişte çalışma şartlarında yaşadıklarımıza bakınca bugün sizler teşkilatın altın çağını yaşıyorsunuz. Benim dışımda teşkilatın bu günlere gelmesine vesile olan,  katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Hayatta olmayanlara da Allah rahmet eylesin. İhtiyaç duyulduğunda ben yine yanınızdayım. Yine görüşeceğiz inşallah. Sizlere bundan sonraki yaşantınızda  sağlık, mutluluk diliyorum. Allah’a emanet olun” diye konuştu.

‘SORUMLULUKLARINIZ ÖNEMLİ VE GURUR VERİCİ’
ANKESOB Eğitim, Proje ve ARGE Müdürü Erdoğan Özen, “Genel sekreterlerimiz, odalarımızın üyelerine açılan kapılarıdır. Genel sekreterlerimiz, oda başkanlarımızın ve yönetim kurulu üyelerimizin en güvendikleri çalışma arkadaşlarıdır. 5362 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde çok önemli bir görev yürütüyorsunuz. Sorumluluklarınız önemli ve gurur verici. En önemli görev ve sorumluluklarınızdan biri yeni yapılan düzenlemelerle, teknolojik gelişmeler, destek ve teşviklerle ilgili odalarınızın üyelerini bilgilendirmek, onların işlerini kolaylaştırmak, sıkıntılarını paylaşmak. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ diyen bir kültürden geliyoruz. Bu kültürün günümüz temsilcileri olarak ‘Üyelerini yaşat ki, odalar yaşasın’ diyen çalışanlarız. Dolayısıyla bugün odalarımızın üyeleri için en önemli gördüğümüz konulardan olan ‘Devlet Teşvik ve Destekleri’ ile ‘Sanayi Sicil Kayıt Uygulamaları’nı ilgili kurumların uzman isimleri sizlere aktaracak. İnanıyorum ki sizler de burada yapılan açıklamalarla üyelerinizi en iyi şekilde bilgilendireceksiniz.” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürü Adnan Vural Örsdemir, “6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu aslında size kaynağında teşvik için çıkarılmış bir kanun. Bu teşvikle Maliye Bakanlığı’na göre Nace kodunda üretici olan, imalat yapan tüm esnafımız minimum yüzde 25 elektrik indiriminden faydalanıyor, ayrıca ihracat ve devlet ihaleleriyle ilgili diğer enstrümanlardan da istifade edebiliyorlar.“ değerlendirmesinde bulundu.
ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal, “Sanayi Siciline kayıt olmaları gereken esnaf ve sanatkara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderildi. Sizlerin bir genelge yapıp üyelerinize göndermesi vakit kaybına neden olacaktır. Odalarımızın bir SMS programı var. Bir SMS ile Sanayi Siciline kayıt olmak üzere kendisine il müdürlüğü tarafından yazı ile bildirilen meslektaşlarımıza ulaşmanız faydalı olacaktır. Dolayısıyla oda ve siz genel sekreterlerle irtibat kuran üyelerinizin Sanayi Sicil kayıtlarına yardımcı olalım” diye konuştu.
İlimizdeki ilgili kurum uzmanları da esnaf ve sanatkarı ilgilendiren konularda katılımcılara birer sunum gerçekleştirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü Şube Müdürü Başar Karadeniz tarafından ‘Sanayi Sicil Kayıt Uygulamaları’, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı  İrem Topaloğlu tarafından ‘İŞKUR İstihdam ve Teşvikleri’, KOSGEB KOBİ Uzmanı Baha Bülent Andiç tarafından ‘KOSGEB Teşvikleri’, Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Nedim Sözen tarafından ‘Ankara Kalkınma Ajansı Destekleri’ anlatıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü Şube Müdürü Başar Karadeniz: “6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununa göre üretici olup Sanayi Siciline kayıt olmak zorunda olan işletmelerin 31.12.2014 tarihine kadar Sanayi Siciline kayıt olması zorunludur. Kalan süreyi iyi değerlendirip, idari bir yaptırıma uğramamanız için yıl sonuna kadar Sanayi Siciline kayıtlarınızı yaptırın.” dedi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İş ve Meslek Danışmanı İrem Topaloğlu, İŞKUR İstihdam ve Teşvikleri hakkında bilgi verdi. Topaloğlu özetle şunları kaydetti:  “Türkiye İş Kurumu olarak istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programlarıyla  işverenlerimizi destekliyoruz. İşçi maiyetlerini azaltarak ve işbaşı eğitim programlarıyla belirli sürelerle ücretsiz işçi sağlayarak istihdamı artırmayı ve işsizlerin tecrübe sahibi olmalarını sağlıyoruz.”
KOSGEB KOBİ Uzmanı Baha Bülent Andiç, KOSGEB Destek Programları ile ilgili bir sunum yaptı. Andiç, Genel Destek Programı, İşbirliği Güçbirliği Destek Programı, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Nedim Sözen,  Ankara Kalkınma Ajansı’nın kuruluşu, koordinasyonu, faaliyetleri ve destekleri hakkında bilgi verdi. Ankara Kalkınma Ajansı olarak sağladıkları eğitim destekleri hakkında sunum yapan Sözen, bölgesel kalkınmaya deksek olacak teknik destek programı, doğrudan faaliyet destek programı ve mali destek programlarının uygulama süreçlerini anlattı.
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “2015 yılında Almanak hazırlıyoruz. Web sitemizdeki bilgi formunu doldurarak birliğimize göndermenizi istiyoruz. Nace kodlarıyla ilgili sıkıntılar var. Biliyorsunuz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TUİK olarak Nace kodları birbirlerini bağdaştırmıyor. Özellikle sanatkar grubundaki arkadaşlarımız çok sıkıntı çekiyor. Sizlere burada çok büyük görev düşüyor. Nace kodları her üç ayda bir değişiyor, yeni ilaveler yapılıyor. Tespit ettiğiniz eksiklikleri bize iletirseniz, biz de TUİK’e yazılı bildirebiliriz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu