Etimesgut’ta “Ahi Evran-ı Veli/Doğumunun 850. Yılı” Anma Programı

Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi Konferans Salonu’nda “Ahi Evran-ı Veli/Doğumunun 850. Yılı” anma programında konuşan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahiliğin  sanatta ve  ticarette doğru, ahlaklı davranmayı, iş ve çalışma hayatında dayanışma ve iş birliğini önemsediğini kaydetti.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, ANKESOB Yöneticileri ve bağlı odaların başkanları ile birlikte 2021 Ahi Evran Yılı Kutlamaları kapsamında Etimesgut Belediyesi tarafından düzenlenen “Ahi Evran-ı Veli/Doğumunun 850. Yılı” etkinlik programına katıldı.

Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi ve Parkı Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in açılış konuşmasının ardından; Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ile Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu’nun sunumlarıyla “Gelenekten Geleceğe Ahilik” konulu konferans gerçekleştirildi. Programın devamında Ahilikte önemli bir yeri olan Şed Kuşanma Töreni yapıldı, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’e kuşak bağlandı. Ardından, mesleklerine çok uzun yıllar değer katmış, Ankara’nın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren 24 esnaf ve sanatkara Ahilik Beratları takdim edildi. Fuaye alanında yer alan Ahilik Sergisi de davetliler tarafından büyük bir ilgiyle gezildi.

Etkinlikte bir konuşma yapan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahiliğin 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin öncülüğünde Anadolu’da geliştiğini ve yüzyılları aşarak ticaret ahlakı başta bütün öğretileriyle bugünlere taşındığını belirterek, şunları ifade etti: “Ahilikte güzel ahlakı, dürüstlüğü, İslamiyetle Ahiliğin etle tırnak gibi olduğunu değerli hocalarımız çok güzel anlattılar. Ahilikte hakikaten başta güzel ahlak, dürüstlük, yalan söylememek var. Ahilik, meslekte, sanatta, ticarette doğru, ahlaklı davranmayı, iş ve çalışma hayatında dayanışma ve iş birliğini önemseyen, Anadolu’da 13. yy.’da Ahi Evran-ı Veli döneminde gelişmiş bir Türk esnaf ve sanatkar örgütlenmesidir. Bilindiği gibi; bulunduğumuz Etimesgut ilçesinin adı Ahi Mesut’tan gelmektedir ve bu anlamda da büyük önem arz etmektedir. Selçuklu döneminin zayıfladığı dönemlerde Ankara’da idare Ahilerin eli geçmişti. O dönemde Türklerin yoğun olarak bulunduğu Ankara’da Ahi Cumhuriyeti kurulmuş. Ahiler Osmanlı’nın kuruluşunda da ön saflarda yer almışlar ve daha sonra da Osmanlı’ya tabi olmuşlar. Bu anlamda da Ankara, Ahiliğin sürecinde çok önemli bir değere sahip. Ahilikte  kadınların yeri ve önemi de yadsınamaz. İlme, sanata, üretime, ticarete ve ahlaka büyük önem verilen Ahilikte kadının hem sosyal hem de ekonomik anlamda son derece önemli bir konumu vardı. Ahi Evran’ın hanımı Fatma Bacı dünyada ilk kadın teşkilatı olan Anadolu Bacıyan-ı Rum teşkilatını kurmuş, yani Anadolu Kadınlarını bir birlik altında toplamıştır. Fatma Bacı, ‘Eşine, işine, aşına sahip çık’ demiş, genç kızlara, kadınlara sofra düzmeyi öğretmiş, sanat öğretmiş ve  örgücülük, nakışçılık, dokumacılık gibi alanlarda kadınların çalışması sağlanmış. Sosyal alanda da kimsesiz kadınları,genç kızları, alarak onları yetiştirip evlendiriyorlar, onları hayata katıyorlardı. Türk erkeğinin yanında kadınlar güçlü bir şekilde yer almışlardır. Eğitimde, kültürde, sosyal hayatta, iş hayatı ve askeri alanda Ahi kadınları oldukça etkili olmuşlardır.

Etimesgut’ta bu önemli programın düzenlenmesinde ve yakın zamanda açılışı yapılan Etimesgut’a, Ankara’mıza, ülkemize kazandırılmış çok önemli bir değer olan Türk Tarih Müzesi ve Parkı için başta Belediye Başkanımız Sayın Enver Demirel olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu