ANKESOB’da Genel Sekreterler Toplantısı

ANKESOB 2023/II. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, “Oda genel sekreterleri olarak görevlerinizi yerine getirmeniz noktasında her daim yetkinliklerinizi geliştirmeniz, yeni şeyler öğrenmeniz, kendinizi dinç tutmanız gerekiyor. Bu amaçla ANKESOB olarak eğitimleri çok önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) 2023/II. Dönem Oda Genel Sekreterleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı, ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal’ın başkanlığında gerçekleşti.

ANKESOB Abdullah Caner Toplantı Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programı yöneten ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, konularıyla ilgili uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.

ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, konuşmasında; “ANKESOB Başkanımız Mehmet Yiğiner’in önderliğinde eğitim her zaman önceliğimizdir. Eğitimlerimiz ile odalarımızın temel direği genel sekreterlerimizi bir adım daha ileriye taşımak istiyoruz. Genel sekreterlerimiz, odalarımızın her aşamasında hizmet veren, ilgili kurumlarla ve üye esnaf ve sanatkarlarla koordinasyonun sağlanmasında aracılık eden önemli görevlilerdir. ANKESOB, bağlı odalarımızdan aldığı güçle Türkiye esnaf teşkilatına örnek olma noktasında çok etkili bir konumda. Dolayısıyla esnaf ve sanatkara Ahilik felsefesi içerisinde hizmet eden siz genel sekreterlerimiz her daim donanımlı olmalı. Üyelerinize işiniz ve mesleğiniz gereği hizmet etmeniz anlamında ciddi görevler üstlenmektesiniz. Görevlerinizi yerine getirmeniz noktasında yetkinliklerinizi geliştirmeniz, yeni şeyler öğrenmeniz, kendinizi dinç tutmanız gerekiyor. Odalarımız sizlere emanet. Sizlerin başarısı odalarımızın, hepimizin başarısı. Size yardımcı olmak adına bizim kapımız her zaman sizlere açık. Eğitim toplantımızın verimli sonuçlara vesile olması dileğiyle, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, çalışmalarınızda üstün gayret ve başarılar dilerim.” dedi.

Köksal’ın açılış ve takdim konuşmasının ardından ilk olarak Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mahiroğlu; “21. Yüzyıl Becerileri” konulu sunumunda sosyal beceri gelişiminin çocuğun akıl yürütmeye başladığı günden itibaren başladığını belirterek, 21. yüzyıl becerilerini; öğrenme ve yenilikçilik becerileri, bilgi, medya ve teknoloji becerileri ve yaşam ve kariyer becerileri olarak açıkladı. Zamana ayak uydurmanın gerektiğinin altını çizen Mahiroğlu, iş ortamları dahil yaşamın her alanında sürekli değişen şartlar, gelişen ve farklılaşan ihtiyaçlar için yenilikçiliğe, dönüşüme odaklanmanın önemine vurgu yaptı.

GÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Güllü de, “Meslek Ahlakı” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Güllü sunumunda meslek ahlakı denilince Ahiliğin akla geldiğini belirterek, “Ahilik felsefesini adalet, liyakat, istişare etmek ve merhamet oluşturur. Bunlar olmadan bir mesleği sağlıklı icra etmek tam anlamıyla mümkün değil.” dedi. Güllü özetle şunlara değindi: “Kendi alanlarınızda duruşunuz, örnekliğiniz siz farkında olmadan birçok insanı etkiliyor. İnsanoğlunda korku duygusu, kalite hedefi ve konfor arzusu devam ettiği sürece, kariyer ve mesleki alandaki gelişmeler ve değişmeler de devam edecektir. Ahlak, bizlere yaşantımızın tüm alanlarında yapmamız ve yapmamamız gereken hususların neler olduğunu gösterir. Etik, ahlak felsefesidir. Etik, insanın bütün davranış ve eylemlerinin temelini araştırır. Etik kavramı daha çok iş hayatı içerisindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir. Mesleki etik kurallar, bir işletmenin karar verme sürecini yönetmesine ve doğruyu yanlıştan ayırt etmesine yardımcı olmak için belirlenmiş bir dizi ilkedir. Etik yaklaşımları; dürüstlük, güvenilirlik, şeffaflık, hesap verebilirlik, gizlilik, tarafsızlık, saygı, yasalara itaat ve sadakat gibi bir dizi ayrı bileşenlerle tanımlayabiliriz. Bilgisizliği, bireylerin birbirlerine karşı güvensizliği, aşırı kazanma hırsını, çalışanların ücretlerinin düşük olmasını, çalışma şartlarının yetersizliği, işini kaybetme endişesi, işi yapan kişinin profesyonel düşünmemesi gibi başlıkları, iş ahlakına aykırı davranışların sebepleri olarak sıralayabiliriz.”

Toplantının devamında ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü-Genel Sekreter V. Erdoğan Özen de konuşmasında, oda genel sekreterlerine görev ve yetkileri hususunda bilgilendirme yaparak, üst kuruluşlar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla yapılacak iş ve işlemlerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu, yazım teknikleri ve yazışma kurallarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Genel sekreterlerin odalarını ilgilendiren konularda görüş, öneri ve taleplerinin ele alındığı soru cevap bölümünün ardından toplantı sona erdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu