ANKESOB Başkanlar Kurulu Toplandı

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) 2014 yılı Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı.

ANKESOB Başkanlar Kurulu Toplantısı, ANKESOB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner başkanlığında gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu Toplantısına, ANKESOB’a bağlı odaların başkanları katıldı.
26-27 Kasım’da Congresium’da yapılacak ‘Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’ öncesi esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren gündemle ilgili konular hakkında bilgilendirme ve değerlendirmelerin yapıldığı Başkanlar Kurulu Toplantısının açılış konuşmasını yapan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner, “Ankara Esnaf ve Sanatkar teşkilatımızın çok değerli başkanları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü, Şube Müdürü, değerli katılımcılar, hepinizi en kalbi duygularımla, saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. 2014 Yılı Başkanlar Kurulu Toplantısına hepiniz hoş geldiniz.” diye konuştu.
1 dakikalık Saygı Duruşu ve devamında İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmasına devam eden Başkan Yiğiner,  “Değerli başkanlarımız. Biliyorsunuz ülkemizde yaklaşık 2 milyon civarında esnaf ve sanatkar var. Yanlarında çalışanları ve aileleriyle birlikte bu rakam 20 milyona yaklaşmakta, ülke nüfusunun dörtte birine tekabül etmektedir. Esnaf ve sanatkar ülkemizin çimentosu, omurgasıdır. Sosyo-ekonomik denge unsurudur. Bununla birlikte esnaf ve sanatkarımız kendi alın teriyle iş üretiyor, yanında da birçok kişiye istihdam sağlıyor. Esnaf ve Sanatkar devletine devamlı katkı sağlıyor, vergi ödüyor. Hiçbir olumsuz işe karışmıyor, her zaman maddi manevi devletinin yanında olmuştur. Tüm bunların yanında esnaf ve sanatkarın yeterince desteklendiğini de düşünmüyoruz. Ama desteklenebilmesi için neler yapılabilir, biz esnaf ve sanatkarımıza daha iyi hizmeti nasıl sunabiliriz bunun çabası içerisindeyiz. Bugün özellikle 26-27 Kasım’da yapılacak Esnaf ve Sanatkarlar Şurası öncesi biraraya gelmek istedik. Dolayısıyla Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’ndan çıkacak sonuçlar esnaf ve sanatkarımızın elini iyice güçlendirecek. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’ndan önce esnaf ve sanatkarımızla ilgili şuraya nasıl destek olabiliriz, ne kazanımlar elde edebiliriz, bunu tartışalım istedik.” dedi.
‘SANAYİ SİCİLİ İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULACAK’
Başkan Yiğiner şöyle devam etti: “Hangi mesleklerden Sanayi Sicili Belgesi istenecek, hangilerinden istenmeyecek. Aslında Türkiye’nin mesleklerle ilgili problemi olan bu konuyu biz Ankara’da TESK’i de işin içine katarak tartışıp çözelim. Ankara’da yapmış olduğumuz tüm uygulamalar tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Bu çalışma da yaptığımız diğer başarılı çalışmalar gibi örnek olsun. Sanayi Sicili ile ilgili biz oda başkanlarından oluşan bir komisyon oluşturalım. Komisyon Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde olacak. Hangi meslekleri bu kapsam içine alıyor, hangilerini ilgilendirmiyor. İlgilendiren meslekleri bir araya toplayıp belirtelim. Burada yapılacak olan esnaf ve sanatkarımıza hizmet etmek. İleride vergiden bir sıkıntı yaşanabilir, para istenebilir. Çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmamak için bu konuyu detaylı bir şekilde değerlendirelim.
‘ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇILGINLIĞI ESNAF VE SANATKARI BİTİRİYOR
Biz küçük esnaf ibaresinden vazgeçelim. Yanında kaç kişi çalıştırırsa çalıştırsın biz esnaf ve sanatkarız. Tüccar değiliz. Artık büyümemizin zamanı geldi. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Esnaf ve sanatkara gerekli ilgi ve desteğin sağlandığını düşünmüyoruz. Özellikle son yıllarda alışveriş merkezi çılgınlığı, şehirlerin göbeğine kadar girdi. Artık kendi yaşam sahalarına da giriyorlar. İnsanlar dolar ve euro olan yüksek kira bedellerinden şikayetçi. Aynı yol üzerinde yan yana dizilen alışveriş merkezleri ile esnafın yaşama şansı kalmıyor. Devlet bu politikayı gözden geçirmeli.  Şehir merkezlerinin içinde büyük alışveriş merkezleri olduğu müddetçe esnaf ve sanatkarımızı yaşatamayız. Cebeci Stadını yıkıp alışveriş merkezi yapacaklar. O bölgede tüm esnaf ve sanatkar bitecek. Gelişmiş ülkeler, belirli bir kilometre şartı koyup, şehrin dışına yapıyor alışveriş merkezlerini. Bizim ülkemizde de bu şekilde olabilir. Esnaf ve sanatkar da korunmuş olur.
‘ESNAF VE SANATKARLAR ŞURASI’NA ANKARA TEŞKİLATI OLARAK KATILIM SAĞLAYALIM’
Bugün toplanmamızın en önemli amacı 26-27 Kasım’da yapılacak Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’dır. Bu Şurayı önemsiyoruz. Şuranın ardından ustalık belgesi sorununu, AVM’lerle ilgili problemi çözersek esnaf ve sanatkarımızı bir nebze de olsa rahatlatmış oluruz. Ankara’da bugüne kadar çok büyük işler başardığımızı düşünüyorum. Odalarımızın üye sayısı artıyor. 2013 Ağustos ayında üye sayımız 53 bine düşmüştü. Aradan 15 ay geçmiş, şuan üye sayımız 78 bin 600 oldu. 15 aylık bir süreçte yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme sağlamışız. İyi gidiyoruz, odalarımızın çoğu güçleniyor. Bilinçli bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. İnşallah ustalık belgesini de çözersek esnaf direkt olarak gidip Ticaret Odası’na kayıt olamaz. O zaman hareket alanımız güçlenir. Bizi kimse tutamaz. Birçok odamız daha da büyüyecek. Benim sizlerden ricam; Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’na tüm yöneticilerimizle, üyelerimizle birlikte katılım sağlayalım. Ne kadar katkı sağlayabilirsek bizim için o kadar avantajdır. Sadece perakende yasası, ustalık belgesi gibi sorunlar değil esnafın tüm sorunları kapsamında çok önemli bir çalışma yaptık. Bunun SGK boyutu var,  Vergi ve İş Sağlığı Güvenliği gibi değişik boyutları var. Eğer biz birkaç yasal düzenleme yaptırabilirsek hem Ankara, hem de Türkiye teşkilatı olarak güçleniriz.
‘BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI FIRSATINDAN YARARLANIN’  
6552 Sayılı Kanun kapsamında esnaf ve sanatkârları ilgilendiren düzenlemelerin; yıllık katılma payı borçları, sosyal güvenlik, vergi ve diğer idari para cezalarından oluşan eski borçların yeniden yapılandırılması esnaf ve sanatkarımız için bir fırsat. Bu yapılandırma fırsatından  yararlanmak için hem üyelerimizi bilgilendirelim, hem de odalarımız olarak sizler de Birliğe olan katılma payı borçlarınızı bu yasadan yararlanarak bir an önce ödeyin.
‘KENDİ MAHALLEMİZDEKİ ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPALIM’
Esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak hem üreticiyiz hem de tüketiciyiz. Kendi semt esnafımızı desteklemeliyiz. Bu doğrultuda kendimiz bir kampanya başlatabiliriz. Bunu Ankara Birliği olarak yapabiliriz. Mahalle esnafımızı güçlendirmeliyiz. Mahallemizdeki konfeksiyoncudan, pastaneden, bakkaldan, lokantadan vb. alışveriş yaparak birbirimize destek olmalıyız.
‘ANKARA KENT KONSEYİ’NDE SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ’
Ankara Kent Konseyi’nde esnaf ve sanatkarımızı ilgilendiren konularda söz sahibi olmalıyız. ANKESOB Yönetim Kurulu Üyesi olarak Tunçay Elmadağlı tüm odalarımızla iletişime geçsin, Ankara Kent Konseyi başvuru formlarını alsın. Birlik ve beraberliğimizi sağlayalım.”
Başkan Yiğiner konuşmasının devamında Ankara Büyükşehir Belediyesi, TOBB, ATO, ASO, Ticaret Borsası, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Akyurt Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Fuar Alanı projesi hakkında ve Ulus’ta bulunan Esnaf Sarayı Tarihi Taş Binanın restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Yiğiner, Tarihi Binanın restorasyon çalışmaları bittiğinde Türkiye’nin en prestijli Esnaf Sarayı olacağını belirtti.
Konuşmasının sonunda Başkan Yiğiner, “Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başkanlar Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını, esnaf ve sanatkarımıza ışık tutmasını, birlik ve beraberliğimizi sağlamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Yiğiner’in konuşmasının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürü Adnan Vural Örsdemir ve Şube Müdürü Başar Karadeniz ‘Sanayi Sicili’ ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürü Adnan Vural Örsdemir, şunları ifade etti: “Esnaf ve sanatkar milli birlik ve beraberliğimizin gerçekten önemli bir unsuru. Ama burada bazı çalışmaları yapmamız gerekiyor. Ülkemizin yatırımlarının çok ciddi şekilde teşvik edilmesi ve Türkiye’de üretimin artırılması için üreticilerin ciddi bir veri tabanının olması gerekiyor. Esnaf sayımız TESK’de mevcut. Ancak bunların üretim kapasitesi nedir? Hangisi hangi alanda, hangi kabiliyet ve yeteneğe sahiptir? Maalesef bu konuda Türkiye’de sağlıklı bir veri tabanı yok. Bakanlığımız bu konu ile ilgili özellikle mikro ölçekli esnafımız; 1 ile 10 kişi arasında çalıştıran işletmeler için kolaylık sağladı. Siz Sanayi Sicili aldığınız zaman ihracat yaparsanız indirim kazanıyorsunuz. Devlet ihalesine girdiğiniz zaman karşınıza Sanayi Sicil belgesi çıkıyor. Bu belgeyi aldığınız zaman yüzde 30’a varan elektrik indiriminden faydalanıyorsunuz. Bu belgeyi almak için de her hangi bir bedel ödemiyorsunuz.”
Toplantıda bir sunum yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü Şube Müdürü Başar Karadeniz de Sanayi Sicil Belgesi hakkında sinevizyon eşliğinde detaylı bilgi verdi. Karadeniz, sunumunda Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmelerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığına karşı yükümlülüklerini anlattı.
Karadeniz, “Nace koduna göre üretici olan, ancak henüz Sanayi Sicil Belgesi almayan odalarınıza kayıtlı esnafın ve işletmecilerin Sanayi Siciline kayıt olmasına yönelik bilgilendirme yapmak için buradayız. Amacımız, henüz Sanayi Siciline kayıt olmayan üyelerinizi bilgilendirerek idari para cezası uygulamasına maruz kalmadan Sanayi Sicile kayıt olmalarını sağlamaktır. İşletmelerde Kapasite Raporu alma zorunluluğu kaldırıldı. 25.10.2014 tarih v 29156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan  ‘Sanayi Sicil Tebliğine’ göre  Mikro işletme olarak değerlendirilen ve çalışan sayısı on kişiden az; 1-9 kişi arasında olan işletmeler için Kapasite Raporu istenmeden ve hiçbir ücret ödemeden Sanayi Sicil kaydı yapılabilmektedir Firma beyanı geçerli. Yetkili imzalıyor, bize arz ediyorsunuz. Bir maddenin vasfını değiştirmek suretiyle, gerek manuel, gerekse teknoloji kullanarak kendisi dahil en az bir işçi çalıştıranlar, kuruluş tarihinden itibaren 2 ay içerisinde kaydolmak zorundadır.” ifadelerini kullandı.
ANKESOB Başkan Vekili, Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muhittin Köksal, Sanayi Sicili ile ilgili görüşlerini açıklayarak bakanlık temsilcilerine soru sordu: “5362 Sayılı Kanuna dayalı esnaf ve sanatkarın Halk Bankası aracılığıyla küçük esnaf ve sanatkar olmalarından kaynaklanan hazine destekli, esnaf kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları bir kredi var. Sanayi Siciline kayıtlı bir esnaf, üye tabanından Halk Bankası tarafından görülebilmekte, izlenebilmektedir. Sanayi Siciline kayıtlı bir esnafın sen sanayicisin diyerek kredi kullanması engellenebilir mi? Bir de küçük esnaf ve sanatkar dediklerimizin götürü vergileri var, götürü vergiye tabiler. Yani gelir vergisine tabi olmayan meslekler. Bunlara Sanayi Sicile tabisin, götürü vergiden çıkmak durumundasın denecek mi? Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, vergi daireleri ve Halk Bankası kredi kullanımında birbirine entegre olmuş bir program içerisinde olursa esnaf ve sanatkar burada zarar görecek diye düşünüyorum.”
Elektrik Elektronik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Aslantürk de Sanayi Sicili ile ilgili düşüncelerini aktardı: “Sanayi Sicili belgesi alan üyelerimiz kamu ihalelerine girdiklerinde özellikle Ticaret Odası belgesi isteniyor. Burada büyük bir sıkıntı var. Her ne kadar Bakanlığımız, Ankara İl Müdürlüğümüz Esnaf Sicil belgesi geçerlidir dese de  kamu kurumlarındaki sıkıntıdan dolayı üyelerimiz Ticaret Odası’na kayıt olmak zorunda kalıyor. Özellikle Esnaf Sicilin yanında Sanayi Sicili belgesi ve teminat mektupları ile ihalelere girilmesini istiyoruz.”
Ankara Kasaplar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da Sanayi Sicili ile ilgili olarak ne getirip ne götüreceğini iyi hesaplayıp ona göre davranmanın faydalı olacağını söyledi. Yalçındağ, elektrik dağıtım şirketlerinin yapılan protokollerle elektrikte bir miktar indirim sağladığı hatırlatmasını yaptı.
Konuşmacıların sorularına cevap veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İl Müdürü Adnan Vural Örsdemir, şunları kaydetti: “Sanayi Sicil tabanına kayıt olmanızla ne bankalar, ne de vergi yönüyle mağduriyet yaşayacağınızı düşünmüyorum ama bu konuyla ilgili daha detaylı bir araştırma yapıp sizlerle paylaşacağım. Sanayi Sicil belgesi esnafa kanunla getirilmiş, artısı olan bir belgedir.
1956’da Türk Ticaret Kanunu çıkmış, Sanayi Sicil Kanunu ise 1957’da çıkmış. Sanayi Sicil kanununa atfen de Sanayi Sicile kayıt olunuyor. Bir firma kurulurken Ticaret Odasına kayıt oluyor, Sanayi Sicile kayıt oluyor, Esnaf Sicili, Sanayi Odasının kendi verdiği sicil var, Maliye ve SGK sicili var. Avrupa’da Amerika’da böyle değil. İnsanın bir yerde kayıtı var. Aslında bu konu Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nın bir gündemi olmalıdır. İşin başladığı yerden bitmesi, işlerin basitleştirilmesi gerekir. Esnaf katma değer üretecek, üretim yapacak, biz de  üretimin önündeki engelleri kaldıracak, sizlere hizmet vereceğiz. Sizin üretiminizi nasıl geliştirebiliriz, nasıl markalaştırabiliriz ona odaklanmamız gerekir”
Toplantının devamında söz alan Oda Başkanları da sorun ve taleplerini dile getirdiler. Konuşmacılar özetle şunları ifade ettiler:   
Ankara Tornacılar ve Tesviyeciler Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Kılıç “Bizim üyelerimizin tamamı Kapasite Raporu almak zorunda.  Suistimallere fırsat vermemek için beyanname Birliğin ya da meslek odasının kontrolünde yapılabilir. Sigortalı sayısı 10’un üzerinde olan üyemiz işletmeleri Ticaret Odası ve Sanayi Odası sistemde görüp siz artık büyük bir işletme olmuşsunuz diyerek resen kayıt yapıyor ve borç çıkarıyorlar.
Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin: Önümüzdeki hafta başlayacak olan Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nı sorunlarımızın çözümü noktasında çok önemsiyoruz. Yan yana işyeri olmasın. Odaya kayıtı olmayan, merdiven altı tabiri ile çalışanlar halkın sağlığıyla oynuyorlar.  Vergi mükellefi olan eziliyor, kayıt dışı olana ise hiçbir yaptırım yok. Esnafın dağ gibi sorunları var, bu sorunlar çözümlenmelidir.
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ünal Şimşek: Bizim birinci sorunumuz; büyük ticaret merkezlerinde esnafı yok edecek şekilde ticaret yapılıyor. Bakıyorsunuz oralarda bakkaliyenin sattığı herşey var, kasap reyonu var, kitap kırtasiye reyonu var. Büyük işletme herşeyi satıyor. Daha önce büyük iş merkezlerinde kasap reyonu varsa belgeli olacak, kitap kırtasiye varsa belgeli satıcı olacaktı. Bunlar Ticaret Odası üyelerinin işine gelmediği için 2004 yılında çıkarılan 5174 Sayılı Kanun ile  Ticaret Odası üyesinden Ustalık Belgesi istenmez dendi. Ticaret Odası üyesinden Ustalık Belgesinin istenmemesine bir çare bulunamadı. Bir diğer önemli konu ise Sosyal Güvenlik Destek Primi.  Bağ-kur emeklisi esnafımızdan yüzde 15 SGDP kesintisi yapılıyor. Bu kaldırılmalıdır. Bu sorunların Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’na taşınmasını istiyoruz.
Ankara Kasaplar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ: 26-27 Kasım’da yapılacak Esnaf ve Sanatkarlar Şurası protokol konuşmalarından sonra 5 grup halinde bir araya getirilen çalışmalar komisyon oturumlarında görüşülecek. Burada arkadaşlarımızın dile getirdiği hususların hepsi bu çalışmaların içerisinde yer almaktadır. Amacımız sıkıntılarımızın üzerinde kalıcı çözümler oluşturmaktır.
Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı: KDV ve Stopajın el işçiliğinden kaldırılmasını istiyoruz. Sitelerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarımızın korunmakta olan meslekler arasına alınması doğru olacaktır. Bir fabrikayla bizim esnafımızın yarışması zor. Oda olarak Kapasite Raporu ile ilgili güzel ve öncü çalışmalar yaptık.  Önemli bir sorunumuz ise işyerlerimiz, imalathanelerimiz sigorta yapılmıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Kapasite Raporları ile ilgili oda olarak  Siteler’de çok büyük emeğimiz var.
Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz: Üyenin odaya karşı yükümlülüklerini yerine getirememesi, odanın da Birliklere, Federasyonlara ve Konfederasyona karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini engelliyor. Biz kendi üyemize hizmet üretmek için varız. Güçlü oda, güçlük birlik, güçlü teşkilat için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasını istiyoruz.
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı: Ankara’mız adına güzel şeyler çıkartacağımıza inandığım Ankara Kent Konseyi’nde mutlaka görev almanızı istiyoruz. Kent Konseyi’nin içinde 15 kurul var. Kent Konseyi’nden geçen odanızla yada bulunduğunuz ilçeyle ilgili olsun tüm kararlar Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne gidiyor. Projelerin yaklaşık yüzde 99’u onaylanarak çıkıyor.  Ankara Kent Konseyi kurullarında oda başkanı olarak mutlaka  yer alın.
Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun: Türkiye’de perakende ve üretim sektörünü ilgilendiren son çıkan Tüketici Kanunu bütün üreticileri ve perakende sektörünü perişan halde bıraktı. Kanun tamamen tüketiciden yana döndürüldü.
Çubuk Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Sadık Karabal: AVM‘lerle ilgili bir sınırlama getirilse bile esnaf teşkilatı olarak bizim  bu sorundan kurtulacağımıza inanmıyorum. Mevcut AVM’lerin durumu ne olacak bilmiyoruz. AVM’lerin çok büyük sermayeleri ve  gücü var. Kamu spotu dahilinde vatandaşı esnaf ve sanatkardan alışverişe teşvik edici Türkiye genelinde bir reklam kampanyası başlatılmasında fayda vardır.
Umum Hallaçlar ve Yorgancılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Temel Çolak: Odamın  Ankara Perdeciler, Çeyizciler ve Yorgancılar Odası statüsü altında toplanmasını istiyorum. Bu konuyla ilgili Bakanlığa verdiğim dilekçelerden de gelen sonuç olumsuz oldu. Bu konuda desteklerinizi bekliyorum. Başkan Vekilimiz Hüseyin Ar’ın başkanlığında Tüketici Hakem Heyetlerinde görevli arkadaşlarımız bir araya gelelim, buralarda ne yapabiliriz, ne tür sorunlarımız var bunları gündeme getirelim.
Ankara Elektrik Elektronik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Aslantürk: Kayıtdışı konularla ilgili sorunlarımız var. Özellikle 8-10 odanın kayıtdışı mücadeleyle ilgili sorununun belediyenin imar müdürlüklerinde çözüleceği kanısındayım. Burada ruhsat eklerinde özellikle teknik konumdaki odaların üyelerinden oda sicil belgelerinin talep edilmesini istiyorum. Elektrik-elektronikçiler, inşaatçılar, camcılar, sıhhi tesisatçılar olarak bizim sorunlarımız, kayıtdışılarımız bir nebze olsun çözülürse odalarımız da güçlenecek. Bu konunun ele alınmasını istiyorum.
Nallıhan Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdal Okyay: Tek amacım, ilçemde odamın hem mülkü amirler karşısında hem esnafımız karşısında hem de vatandaşlarımızın yanında çok güzel bir görevi olduğunu, üstün bir yeri olan önemli bir birim olduğunu hissettirmektir. Bunun için de odanın her zaman para isteyen, üyelerinden aidat isteyen konum ve anlayışını yıkma çabası içerisindeyim.
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar: Sanayi Sicili Belgesi ile ilgili oluşturacağımız Komisyonda görev almak isteyen sanatkar grubu odalarımızın başkanlarından talep gelsin. Birlik olarak komisyonla birlikte çalışacağız. Bütün odalarımızı ilgilendiren Nace kodları ile ilgili şunlara dikkat etmenizi istiyoruz: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı’nın ve TUİK’in Nace kodları birbirlerine uymuyor.  Onun için sizlerden ricamız, her üç ayda Nace kodları değişiyor, alt birimler açılıyor. Her üç ayda bir Nace kodlarını kontrol ederek, o müracaatlarınızı birliğe yapın, biz de ilgili birimlere yazalım ve  Nace kodlarının sınıflandırılmasını sisteme oturtalım. Ayrıca, her gün ANKESOB web sayfasından yeni bilgi ve genelgeleri takip etmenizde büyük fayda olacaktır.
Toplantının sonunda Çamlıdere Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Bekir Özdemir tarafından Başkan Mehmet Yiğiner’e başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür beratı takdim edildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu