ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar: Elektrikli araçlar ve yeşil dönüşüme uyum sağlamak zorundayız
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, Kızılcahamam’da elektrikli araçlar konulu seminerde yaptığı konuşmada; “Hedefimiz, esnaf ve sanatkârlarımızın dijital ve yeşil dönüşümün yaşandığı günümüz ortamında rekabet gücünü arttıracak başta eğitim olmak üzere çalışmalara öncelik ve ağırlık vermektir. Esnaf ve sanatkârlarımıza gereken desteğin devletimizce verilmesi noktasında planlamalar bugünden yapılırsa, yeşil dönüşüme uyumumuz da kolaylaşır.” dedi.
AB tarafından desteklenen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında yürütülen ve Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) organizasyonu ile düzenlenen; “Elektrikli Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı”, Kızılcahamam’da oto tamiri, oto elektrik ve ulaşım sektörüne hizmet eden esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak gerçekleştirildi.
Kızılcahamam Belediyesi’nin çok amaçlı toplantı salonunda Prof. Dr. Yakup İçingür’ün sunumuyla gerçekleştirilen Elektrikli Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı’na; ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar ile ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, İMEP Ankara İl Koordinatörü Aydın Türkoğlu ve Proje Koordinatörü Sinem Aslan Doğanoğlu katılım gösterirken, Kızılcahamam Demirciler Marangozlar ve Oto Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özkan, Kızılcahamam Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Zafer Arslan, Kızılcahamam Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Keleş, Kahramankazan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Günhız, Çamlıdere Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Gürel ve Kızılcahamam Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sami Serttek de salonda hazır bulundu.
Seminer programının içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirici bir açılış konuşması yapan ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen şunları ifade etti: “ANKESOB olarak sizlerin iştigal etmekte olduğunuz meslek dallarında gönül rahatlığıyla çalışmaya devam edebilmesi, teknolojide yaşanan gelişmelere uyum sağlamasından geçtiğinin farkındayız. Bugün insangücü ile yaptığımız işlerin çoğu teknoloji ile yapılır hale geldi. Biz kendimizi dönüştürmezsek yok olacağız. Ayrıca işyerlerleri olarak, kuruluşlar olarak da değişmek, dönüşmek zorundayız. Artık nüfusumuzun ne kadar büyüdüğü değil de teknolojinin ne kadar geliştiği öne çıkıyor. Teknolojiye ulaşmak, teknolojideki gelişmeleri takip etmek günümüzde her şeyin önüne geçmektedir. Dijital dönüşüm de bu yolculuğun teknoloji tarafındaki omurgasıdır.
Ülkemizde elektrikli araç sayısı 10 bin civarındadır ve önümüzdeki 8 yıl içerisinde de 2030 yılına kadar 1,5 milyona çıkması beklenmektedir. Bütün bu gelişmelerin ışığı altında sektörde yer alanlar, sektörde çalışanlar bu dönüşüm doğrultusunda hareket etmesi ve bu dönüşümün bir parçası olması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu dönüşümü çok iyi anlamamız ve hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor. Yenidünya, ‘Elektrikli Araç Dünyası, Otonom Araç Dünyası’ olacak diyor, Başkentin üreten ve hizmet veren gücü olan ANKESOB ailesi olarak seminerimizin başarılı geçmesi dilek ve temennisiyle Kızılcahamam ilçemizin esnaf ve sanatkârlarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
YEŞİL DÖNÜŞÜME UYUM
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da konuşmasında şunları kaydetti: “ANKESOB olarak özellikle oto sanatkârı-oto elektrik üzerine faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlarımıza elektrikli araçlar üzerine bilgilendirme ve eğitim toplantılarımızı sürdürüyoruz. Bilindiği üzere 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi, içten yanmalı motorla çalışan arabaların üretim ve satışını yasaklayacak. Yine sıfır emisyon kriterleri gereğince 2050 yılından sonra da içten yanmalı motora sahip araçlar trafiğe çıkamayacak. Otomotiv sektörünün önde gelen firmalarının, elektrikli araç ve batarya yatırımı için 2030 yılına kadar 1.2 trilyon dolar harcama yapmaları beklenmektedir. Bütün bu alınan kararlar ve öngörüler bize göstermektedir ki; otomotiv sektörü yeniden yapılandırılacak, sektörde yaşanan değişimin etkileri yakın gelecekte sektör çalışanları tarafından da görülecektir. Otomotiv sektörüne yönelik çok yönlü eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine hız vermek zorundayız. Sektörde yaşanan, yaşanacak zorlukların üstesinden gelmek için bilgiye ulaşabilmeli, becerimizi sürekli geliştirmeliyiz. Teknolojiyi yakından izlemeli, yeni teknolojilerle üretim yapma gerekliliğimizi ön plana çıkarmalıyız. Bütün bunları başarmadaki en önemli sorunumuzun da finansmana erişim ve işletme sermaye eksikliği olduğunun bilincindeyiz. Esnaf ve sanatkârlarımıza yeşil dönüşüm yolculuğunda devletimizce gereken finansman desteği verilmesi noktasında gereken planlamalar, bugünden yapılırsa yeşil dönüşüme uyumumuz da kolaylaşır. Hedefimiz ve beklentimiz, esnaf ve sanatkârlarımızın dijital ve yeşil dönüşümün yaşandığı günümüz ortamında rekabet gücünü arttıracak başta eğitim olmak üzere çalışmalara öncelik ve ağırlık vermektir. Kızılcahamam’daki esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz elektrikli araçlar konulu bilgilendirme semineri de bunun bir örneğidir. Birlik Başkanımız Mehmet Yiğiner’in seminerin başarılı geçmesi ile ilgili temennilerini siz değerli esnaf ve sanatkar kardeşlerimize iletiyor, seminere katılan ve katkı sağlayan başta oda başkanlarımız olmak üzere tüm esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum. Seminerimizde elektrikli araçlar ile ilgili bilgilendirme sunumunu yapan çok değerli hocamız Prof. Dr. Yakup İçingür’e ve seminer toplantımızın düzenlenmesinde katkı ve desteklerinden dolayı İMEP Ankara İl Koordinatörü Aydın Türkoğlu’na da ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.”
Konuşmaların ardından Prof Dr. Yakup İçingür, elektrikli araçların geçmişten günümüze gelişim aşamalarını ve çeşitlerini aktardı, elektrikli ve akülü araç teknolojileri hakkında bilgi verdi. Prof. İçingür, elektrikli araçların; tümü elektrikli araçlar, hibrid elektrikli araçlar ve yakıt pilli araçlar olmak üzere 3 gruba ayrıldığını belirterek, elektrikli araçlarda en önemli unsurun enerji yönetim sistemi ve elektronik kontrol üniteleri; yazılımlar olduğunu kaydetti. Elektrikli araçlarda servis ve bakım ile avantajları hakkında değerlendirmeler yapan Prof. İçingür, içten yanmalı motorun harcadığı yakıtla karşılaştırıldığında elektrikli araçların oldukça düşük bir enerji tüketimi anlamına geldiğini detaylarıyla anlattı.
Prof. Dr. Yakup İçingür’ün sunumunun sonunda tüm katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi.