36. Ahilik Haftası Kutlandı

18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında yurt genelinde kutlanacak 36 Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde Ankara’da, Ulus Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Ahilik Haftası Ankara’da kutlandı. 36. Ahilik Haftası  kutlama törenine; Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve ANKESOB Kurul Üyeleri, bağlı odaların başkan ve yöneticileri ile federasyonların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilleri Hüseyin Özcan ve Sait Atalay, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bedri Ekşi ile çok sayıda esnaf  sanatkar ve vatandaş katılım gösterdi.

Bu yıl 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında 36’ncısı gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlama Programı; 18 Eylül 2023 Pazartesi günü saat 10:30’da Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından Ulus Atatürk Anıtı’na (Ankara Zafer Anıtı) Ankara Kulübü Derneği Seymenleri eşliğinde çelenk konulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Tören, Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı Gösterisi, Ankara Kulübü Derneği Seymen Gösterisi ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro ekibinin sunduğu Şed Kuşanma gösterimi ile sürdürdü.

AHİLİĞİN BAŞKENTİ ANKARA

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara’nın Ahilik kültürü açısından önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Bu yıl 36’ncısını düzenlediğimiz Ahilik Haftamıza hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Ahilik 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulmuş meslekte, ticarette ve sanatta, doğruluğu, güzel ahlakı esas alan Türk esnaf ve sanatkarlarının örgütlenme biçimidir. Türkler Anadolu’yu yurt edindiği, göçebe hayatından yerleşik düzene geçtiği dönemde Anadolu’da ticaret ve sanat Bizanslıların elindeydi. Ahi Evran, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar tekke ve zaviyeler kurarak, Türk insanını meslek sahibi yapmış, ticaretle uğraşmalarını sağlamış, bununla birlikte o dönemde askeri ve dini eğitimler de verilmesine öncü olmuştur. Osmanlı Devletinin kuruluşunda da Ahiler ön saflarda yerlerini almışlar, her zaman da devletinin yanında olmuşlardır. Ahiliğin de başkenti Ankara’dır. 1290’lı yıllarda Ankara’da Ahi devleti kurulmuştur. Ve bu devlet 60 yılın üzerinde Ankara ve çevresini yönetmiştir. O dönemden kalan Ahi eserleri; camiler ve hanlar  bugün bile ayaktadır. Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı da kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için dünyanın ilk kadın teşkilatı olma özelliği taşıyan Bacıyan-ı Rum’u (Anadolu Bacıları) kurarak, Türk kadınına  el işi, kilim dokumayı, sofra düzmeyi öğretmiş. Anadolu Bacıları sosyal ve ekonomik hayatta ve gerektiğinde düşmana karşı vatan savunmasında eşinin yanında yer almıştır. Fatma Bacı ‘eşine, işine, aşına sahip ol’ demiş. Eline, beline, diline sahip olan Ahidir. Ahilikte dört prensip vardır: İlim, akıl, ahlak  ve çalışma prensipleri üzerine kurulmuştur Ahilik. Ahilik, iyi ahlak, doğruluk, paylaşım ve kardeşlik gibi güzel özelliklerin birleştiği bir sosyo ekonomik düzendir. Ahilikte stokçuluk olmaz, kaliteli ve talebe göre dengeli üretim vardır.  Sözlerimi bitirirken Ahilik Haftamızın hayırlara vesile olmasını cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler de konuşmasında; “Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeden herkese eşit yaklaşım gösterilen bir anlayışın simgesidir Ahilik. Toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak, aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Zengin fakir ayırımı yapmamak, dürüst bir şekilde çalışarak üretmek, alın teriyle kazanmak Ahilikte bir Ahlak kuralıdır. Geçmişten günümüze birlik ve dayanışmamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri olan Ahilik dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir birikimidir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok geleneğin temeli Ahilik çatısı altında oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında yaşatılmıştır. Ahilik teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkarlarımız ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur. Bu itibarla merkezine inanç, ahlak ve eşrefi mahlukat olan insanı yerleştiren Ahilik kültürünün geçmişten günümüze aktarılmasına vesile olan, bugünkü organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Ankara Büyükşehir Belediyemize, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimize, Ankara Kulübüne ve diğer paydaşlarımıza, Ticaret İl Müdürlüğüne ve çalışanlarına, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu vesileyle tüm esnaf ve sanatkarlarımızın, tacirlerimizin Ahilik Haftasını kutluyor, hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İLİN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA PLAKET VERİLDİ

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner ile Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler’in konuşmalarının ardından tören programında; Ankara’da İlin Ahisi; meslekte 50 yılı geride bırakan 74 yaşındaki sıcak demir ustası Cem Turhan Eskitoros, İlin Kalfası; otomotiv-elektromekanik meslek dalında faaliyet gösteren Halil İbrahim Karakuş ve İlin Çırağı; erkek kuaförlüğü meslek dalında Caner Kaşıkçı’ya, kısa tanıtımlarının ardından çiçek, sertifika ve plaket takdiminde bulunuldu. Ayrıca, Ticaret İl Müdürlüğü’nün sertifikaları ve hediyeleri de İlin Ahisi, Kalfası ve Çırağına takdim edildi.

Kutlama programı, alanda bulunan esnaf ve sanatkarlara ve vatandaşlara Ahi Pilavı ikramıyla son buldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu