HABERLER
Haberler

"Un fiyatlarındaki artışı önlemeliyiz" 

     
       
 

Un fiyatları yükselmeye devam ederken ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, tedbir alınmazsa fiyatların daha da yükseleceği uyarısında bulundu. Yiğiner, esnafı ve vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde unda yaşanan fiyat artışlarına karşı bir önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan ani değişimler birçok sektörü olumsuz etkiledi. Gıda, tarım, hayvancılık, yakıt, enerji gibi sektörlerde yaşanan sıkıntı un fiyatlarına da yansıdı.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet  Yiğiner, Türkiye’de ilk defa un fiyatlarına yüzde 50'leri aşan oranlarda zam yapıldığını belirterek, girdi maliyetleri artan esnafın mağdur olmaması için fiyatlarını sürekli arttıran un fabrikalarına, tüccarlara ve  un ihracatının yarattığı iç piyasadaki daralmadan kaynaklanan fiyat artışlarına karşı bir önlem alınması gerektiğini kaydetti.  Başkan Yiğiner, "Fırıncılarımızın, unlu mamul üreticisi esnafımızın ürettiği ürünlerin girdi maliyetleri en az yüzde 50 oranında arttı." diye belirtti.   

UN İHRACATI FİYATLARI ARTIRIYOR
Unun Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Yiğiner, "Un ihracatımızla övünüyoruz  fakat diğer taraftan unumuz tüm kıtalara ulaştıkça bizde fiyatlar artıyor. Un ihracatımız artınca buğdayı ithal etmeye başladık. Türkiye ithal ettiği buğdayı işleyerek un olarak dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediyor. Un ihracatı, ülkemizde un fiyatlarının artışına  neden oluyor. Son aylarda yaşanan döviz kurundaki artış ülkemiz un fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.  İhracat yapan tüccarın kazancı dövizle olduğu için değer kazanmış oluyor ve böyle olunca öncelik ihracata veriliyor. İhracat yapmak, ülkemiz döviz varlığını artırmak ve  ekonomiye kazandırmak çok önemli. Ticaret anlamında çok iyi olsa da bu durum,  iç piyasayı  un ihtiyacına, talebine cevap veremez duruma getiriyor.  Bunu dengelememiz lazım. Bu sefer iç piyasada un az olunca fiyatlar yükseliyor. Aracılar tarafından fahiş fiyattan fırıncılara un satılıyor. Rakamlar, piyasa fiyatının üstüne çıkıyor. Bu nedenle alınacak tedbirlerin bu hususların gözönünde bulundurularak planlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ANKESOB Başkanı Yiğiner, "27 Ocak 2016'da Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ücret Tarifelerini İncelemekle Görevli Komisyon  Raporu ile Ankara'da 250 gram ekmek  1.25 TL oldu. Tarifeye rağmen o dönem ekmek indirimli olarak 1 TL'den satıldı.  Ankara Fırıncılar Odası'nın o günkü maliyet hesabına göre çuvalı 77.50 TL'den günlük ortalama 20 çuval un işleyen bir ekmek fırınının bir ekmek için maliyeti 1.30 TL'ydi. 27 Şubat 2018'de  bu sefer ekmeğin gramajı 250 gramdan 200 grama düşürülerek  fiyatta değişiklik yapılmadı ve hala ekmek 1 TL'den satılmaktadır.  Bu dönemde ise una ve diğer tüm girdilere gelen artışlar nedeniyle ve de son 2.5 yıldır da ekmeğin fiyatında önemli bir ayarlamanın  yapılmadığını savunan fırıncılar tarafından ekmeğe fiyat ayarlaması isteniyor." dedi.
Başkan Yiğiner, ANKESOB'a bağlı Fırıncılar ile ilçe Esnaf ve Sanatkarlar Odalarından gelen ekmek fiyatlarında artışı öngören tarifelerin ANKESOB tarafından incelemeye alınarak "Ekmek Fiyat Tarifesi Değerlendirme Komisyonu"na havale edildiğini de sözlerine ekledi.

"BİZ DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN HEP YANINDA OLDUK"
Herkesin devletinin ve milletinin yanında olması gerektiğini vurgulayan Başkan Yiğiner, "Birçok sektörde olduğu gibi un sektöründe de  fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Una zam üstüne zam yapıldı.  Son zamlarla birlikte un fiyatlarında yüzde 50'leri aşan bir artış oldu. Sıkıntının olduğu bir gerçek fakat bu ülkede yaşayan herkes devletinin ve milletinin yanında olmalı, hakkaniyetli ve dürüst hareket etmeli. Devletimizin, milletimizin yanında olurken de esnafın da yaşaması, ayakta durması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarlarımız bu ülkenin omurgasıdır. Gıda ve tarım alanında topyekün bir seferberlik ilan edilmeli. Bunun en büyük gerekçesi başta ekmek fiyatlarına yansıyacak artış ile birlikte diğer gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun artışını tetikleyecek olması. Un fiyatlarındaki bu astronomik rakamlara yetkililerin el atması gerekiyor. Aksi taktirde zam yapılacak, vatandaş mağdur olacak ve enflasyon artacak. Zam yapılmazsa, zam isteyen esnafımız mağdur olacak.'' diye konuştu.  

Halkın temel besin kaynağı ekmeğin insan hayatında önemli bir gıda maddesi ve ucuz bir enerji unsuru olduğunu belirten Yiğiner, şu ifadelere yer verdi: "Ekmeğin ekonomik açıdan ve beslenme yönünden ucuz bir enerji kaynağı olması da önemini artırmaktadır. Ülkemizde ekmek tüketimi küçümsenmeyecek miktardadır. Dolayısı ile bu gıda maddesinin tüketiminde kalite ve fiyat bakımından meydana gelen gelişmeler halkımızı ve unlu mamüller üzerinde faaliyet gösteren esnafımızı önemli ölçüde etkilemektedir. Gıda sanayi üretiminin en büyük kısmını un ve unlu mamüller üretimi oluşturmaktadır."